Дани  Каназирева  пита днес министрите на енергетиката и околната среада: Ще се предприемат ли

...
Дани  Каназирева  пита днес министрите на енергетиката и околната среада: Ще се предприемат ли
Коментари Харесай

Дани Каназирева с питане до министрите на енергетиката и околната среда относно кариерите на Белащица

Дани  Каназирева  пита през днешния ден министрите на енергетиката и околната среада: Ще се подхващат ли съответни дейности за дефинитивно прекъсване на кариерите в Белащица

Дейността им не би трябвало да се продължава, смята националният представител

Народният представител Дани Каназирева слага настоящи въпроси в питането до министъра на енергетиката Александър Николов и министъра на околната среда и водите Борислав Сандов за двете кариери в с. Белащица. “Радвам се, че откакто в понеделник входирах питането си с цялата фактология по проблема, през вчерашния ден министърът на околната среда и водите дойде в Пловдив. Очаквам ясни и съответни решения и по-малко общи приказки ”, разяснява Каназирева.

По този сериозен проблем, Каназирева като регионален шеф на Пловдивска област, предприе съответни дейности и наложи решения, които опазиха публичния интерес. Сега въпросът е кариерите да не стартират да работят още веднъж.

В питането си тя се интересува дали има подадено искане от страна на концесионерите за удължение периода на договорите и какви съответни дейности ще предприеме министерството, с цел да не допусне двете концесии да продължат. Каназирева упорства за отговор, ще разреши ли страната да се разшири площта, предоставена на “Холсим кариерни материали Пловдив “ АД и ще задължи ли концесионерите да рекултивират нарушените от тях терени?

Договорът с,,Xолcим кapиepни материали Пловдив “ АД е в действие от 01.02. 2001 година със период за 20г. и 194,8 дка повърхност. Концесията, учредена в интерес на “Европейски пътища “ АД е предоставена на 12.08.2008 година за 25 година, като датата на влизането й в действие е 03.02.1997 година с концесионната повърхност 230,3 дка.

„ Към сегашния миг срокът на концесионния контракт на първата е изминал, само че съществува опция същият да бъде продължен и активността да бъде разширена, като повърхност и размер на кариерна активност. За втората концесия срокът на контракта изтича на 03.02.2022 година “, показва Каназирева.

Тя акцентира, че през предходните години употребата на двете кариери провокира мощно публично неодобрение измежду популацията на селата Белащица, Браниполе и Марково. Недоволството бе обвързвано с зародили основни екологични проблеми, замърсяването на въздуха с прахуляк, звук от машини и взривните работи в региона.

„ Преработвателната активност и превозването на материала значително влошаваха изискванията на живот и създаваха риск за здравето на популацията. И двете кариери се намират в непосредствена непосредственост до къщите на жителите на обитаемото място и при по-силни ветрове доближава прахуляк до всички обитаеми места от родопската яка, както и до квартали на Пловдив. Заради това републиканският път III-8604, който минава около кариерите и се употребява за транспортиране на добития материал, е в неприятно положение “, акцентира Каназирева.

След митингите на хората и намесата й като регионален шеф, бяха осъществени инспекции от Регионална инспекция за опазване на околната среда и Министерство на енергетиката, министърът Теменужка Петкова прекрати кариерната активност. Областна администрация дружно с всички държавни институции обследва съществено казуса.

В питането си националният представител отбелязва, че се изследва съществуването на питейни водоизточници, които са били употребени и ще се употребяват в бъдеще за водоснабдяване на с. Белaщица.

В непосредственост до съществуващите кариери се намират карстови извори, каптирани през 1967г. Kъм момента два от каптажите са софтуерно свързани с водоснабдителната система на с. Белащица.

По гледище на Каназирева “ВиК ” ЕООД – Пловдив предприе нужните дейности за планиране и създаване на санитарно-охранителните зони към съществуващите каптажи, за да бъдат включвани във водоснабдителната система на с. Белащица.

„ Към сегашния миг са направени планове за COЗ (санитарно охранителни зони), като кариерните площи попадат в пояси 2 и 3 oт тях. Близостта на изворите до настоящите кариери, методът на рандеман посредством взривни работи и желанията за разширение на концесионните площи крият риск за тези водоизточници, в това число за цялостната загуба на водата “, предизвестява Каназирева.

Тя сигнализира и за още един проблем – наоколо до кариерите в периметър сред 1,5 и 2,5 км има 4 свлачища, от които едно е интензивно. Те са отразени в Националния указател на свлачищните региони.

Депутатът акцентира, че шумът и праховите излъчвания години наред заплашват здравето на популацията от околните села и утежняват изискванията на живот в тях. Концесионерите не са подхванали наложителните ограничения за ограничение на тези вреди.

„ До сегашния миг не са подхванати никакви дейности за рекултивация на нарушените площи. Познавам проблемите в елементи и не виждам никакви учредения кариерите да работят “, безапелационна е Дани Каназирева.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР